Chciałabym podzielić się z Wami, kochani, obiecaną masą do przekładania ciast na bazie
metrowca. Oto ona:
Składniki na masę:
- mleko - 1,5 szklanki
- cukier waniliowy - 1 op.
- mąka pszenna - 1 łyżka
- mąka ziemniaczana - 1 łyżka
- margaryna - 15 dkg
- cukier kryształ - 0,5 szklanki
Jedną
szklankę mleka zagotować z cukrem waniliowym i cukrem kryształem,
a do pół szklanki mleka dodać obie mąki i bardzo dokładnie
wymieszać, aby nie było żadnych grudek. Kiedy mleko zacznie
kipieć, wlać i szybko wymieszać. W ten sposób ugotuje się budyń,
który trzeba wylać do jakiegoś płaskiego naczynia i pozostawić
do całkowitego ostygnięcia, ale nie aż tak, że „zakostnieje”,
tylko będzie na tyle przestudzony, ze będzie go można połączyć
z margaryną. Margarynę wyjętą wcześniej z lodówki, o
temperaturze pokojowej, dodając po troszku budyń, dalej ucierając
na jednolitą masę.
Do
masy można dodać wiele rzeczy. Podstawowym dodatkiem jest aromat.
Bardzo dobrze komponuje się z jasnym ciastem metrowcowym delikatny
aromat cytrynowy i polewa czekoladowa:
Ciasto
to jest też idealną bazą tak lubianego i popularnego na imprezach
ciasta ze słonecznikiem.
Składniki masy słonecznikowej:
- cukier kryształ - 0,5 szklanki
- słonecznik - ok. 30-40 dkg
- margaryna - 0,5 kostki
- mleko - 4 łyżki
Margarynę roztopić na wolnym ogniu, dodać mleko i słonecznik. Smażyć przez 10 minut. Mieszać. Po tym czasie zapiec na blaszce w piekarniku na złoty kolor, mieszając od czasu do czasu. Przestudzić. Przestudzony podzielić na połowę. Połowę dodawać po łyżce do masy metrowcowej. Podkreślić słodycz masy dodając łyżkę gotowej masy krówkowej z puszki, najlepiej dobrej jakości, np. z Bakallandu (polecam, bo długo stoi po otwarciu w lodówce i nie traci smaku). Przełożyć jasne ciasto metrowcowe masą, zostawiając odrobinę na wysmarowanie wierzchu. Obsypać resztą uprażonego słonecznika lub upiec ciasto ciemne i do masy dać cały uprażony słonecznik, a wierzch obsypać startą czekoladą i wiórkami kokosowymi:
(po
lewej ciasto ciemne, po prawej jasne)
Innym
wariantem może być upieczenie ciemnej wersji ciasta, podzielenie
masy z dodatkiem kakao na pół, dodanie do jednej części prażonego
słonecznika, a do drugiej posiekanych orzechów włoskich oraz
obsypanie wierzchu ciasta mieszanką prażonego słonecznika i
orzechów włoskich:
Oprócz
bakalii ciasto metrowcowe bardzo lubi też kolorowe galaretki –
zarówno w masie, jak i wylane na wierzch między owocami:
Nic
tylko piec i palce lizać. Gorąco polecam i życzę samych udanych
wypieków. =)
jał ... co wstanę to słodkości widzę ...
OdpowiedzUsuńpowiem Ci, że pięknie wyglądają ciasta w blachach ! ślicznie udekorowane
piekne i smaczne, zjadlabym wszytskie na raz :)
OdpowiedzUsuńaj, jajaj, rodzinka by mnie ozlocila....
OdpowiedzUsuń