Dziś było przekładanie ciast miodowych, więc czas na przepisy. Oto nasze dwa ciemne ciasta - miodownik i snickers:
MIODOWNIK
Składniki ciasta:
- mąka pszenna - 75 dkg
- miód - 0,5 kg (pół na pół prawdziwy ze sztucznym)
- przyprawa do piernika - 1 op.
- przyprawa do piernika - 1 op.
- jajka - 4 (całe)
- cukier kryształ - 1 szklanka
- cynamon - 1 łyżeczka
- soda oczyszczona - 1,5 łyżeczki
- cukier kryształ - 1 szklanka
- cynamon - 1 łyżeczka
- soda oczyszczona - 1,5 łyżeczki
Mąkę sparzyć kipiącym miodem. Do przestygniętej mąki dodać jajka ubite z cukrem. Następnie dodać przyprawę do piernika, cynamon, sodę oczyszczoną. Pozostawić wyrobione ciasto na co najmniej dobę przykryte ściereczką. Tak przygotowane ciasto rozwałkować i upiec 3 takie same placki na płaskich blaszkach wysmarowanych olejem. Temperatura pieczenia: 160ºC. Czas pieczenia pojedynczego placka to 20 minut. Ważne - trzeba pamiętać, że po przełożeniu mięknie ze dwa 2 dni - taki jego urok, dlatego lepiej upiec placki na dzień, dwa dni przed przekładaniem.
Składniki masy:
- mleko - 3 szklanki
- margaryna - 25 dkg - 1 kostka
- margaryna - 25 dkg - 1 kostka
- kasza manna - 5 łyżek
- cukier kryształ - 0,5 szklanki
- cukier waniliowy - 1 op.
- aromat cytrynowy - kilka kropel
- cukier kryształ - 0,5 szklanki
- cukier waniliowy - 1 op.
- aromat cytrynowy - kilka kropel
Zagotować mleko. Dodać 5 dużych łyżek kaszy manny, cukier waniliowy i pół szklanki cukru. Po ostygnięciu utrzeć 1 kostkę margaryny z kaszą manną dodając aromat.
SNICKERS
Składniki ciasta:
- mąka pszenna - 0,5 kg
- jajka - 2 (całe)
- cukier puder - 1 szklanka
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- soda oczyszczona - 1 łyżeczka
- margaryna - 0,5 kostki
- cukier puder - 1 szklanka
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- soda oczyszczona - 1 łyżeczka
- margaryna - 0,5 kostki
- miód sztuczny - 10 dkg - 2 łyżki
Posiekać margarynę z mąką. Resztę składnikó wlać, wsypać. Zarobić ciasto i upiec 3 placki. Temperatura pieczenia 180ºC. Czas pieczenia każdego placka 20 minut.
Składniki masy:
- mleko - 0,5 l
- cukier waniliowy - 1 op.
- cukier kryształ - 1 szklanka
- mąka pszenna - 2 łyżki
- mąka ziemniaczana - 1 łyżka
- cukier waniliowy - 1 op.
- cukier kryształ - 1 szklanka
- mąka pszenna - 2 łyżki
- mąka ziemniaczana - 1 łyżka
- margaryna - 25 dkg - 1 kostka
Z tego wszyskiego, oprócz margaryny, ugotować budyń, po ostudzeniu połączyć dobrze z utartą kostką margaryny właśnie. Masą przełożyć placki. Każdy placek można dodatkowo posmarować powidłami jeśli się lubi. Na trzeci placek wykładamy masę orzechową.
Składniki masy orzechowej:- orzechy włoskie - 25 dkg - ok. 2 szklanki
- margaryna - 0,5 kostki
- miód sztuczny - 2 łyżki
- cukier kryształ - 0,5 szklanki
- margaryna - 0,5 kostki
- miód sztuczny - 2 łyżki
- cukier kryształ - 0,5 szklanki
Podsmażyć wszystkie składniki na patelni i przełożyć bardzo szybko na wierzch placka.
Upiekłyśmy także dwa styropiany, czyli serniki bez sera, na śmietanach i wiórkach kokosowych:
STYROPIAN, czyli sernik bez sera
Składniki na ciasto:
- mąka pszenna - 50 dkg - ok. 3 szklanki
- cukier puder - 1 szklanka
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- żółtka - 4
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- żółtka - 4
- margaryna - 25 dkg - 1 kostka
- kakao - 1 łyżka
- kakao - 1 łyżka
Margarynę posiekać nożem z mąką, dodać resztę składników i zagniatać jak na sypką kruszonkę. Podzielić na dwie części. Potrzymać 1 h w lodówce. Jedną połowę zetrzeć na posmarowaną blaszkę na tarce, trochę wyrównać. Podpiec 15 minut w 180°C, a następnie wylac masę i zetrzeć drugą połowę ciasta leżącą w lodówce. Łącznie piec 60 minut w temperaturze 180ºC.
Składniki na masę:
- białka - 4
- cukier kryształ - 1 szklanka
- budyń śmietankowy (może być bez cukru) - 3 op.
- śmietana - 3 op.
- cukier kryształ - 1 szklanka
- budyń śmietankowy (może być bez cukru) - 3 op.
- śmietana - 3 op.
- wiórki kokosowe - 20 dkg
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Śmietanę zmiksować z cukrem, dodać budyń, proszek do pieczenia oraz kokos i jeszcze raz zmiksować. Ubić pianę z białek, a pod koniec ubijania dodać czubatą łyżkę cukru. Pianę delikatnie połączyć z masą śmietanową, najlepiej przy pomocy łyżki, aby piana nie opadła.
Ważna uwaga: kakao do ciasta jest opcjonalnym dodatkiem i wcale nie trzeba go dodawać. Równie dobrze ciasto może być całkiem białe. Będzie równie smaczne. oja propozycja to lukier na ciasto ciemne i polewa czekoladowa na ciasto jasne. Przepisy na mój lukier i polewę tutaj.
Smacznego. =)
witaj Aniu
OdpowiedzUsuńjuż jestem Twoją miłośniczką ciast !