poniedziałek, 20 sierpnia 2012

Zapachniało jabłkami

Zanim opowiem Wam o moich szarlotkach, wspomnę jeszcze w serowych klimatach o tym, jak sprawić sobie przyjemność i upiec "kupki z serem", o takie:

(niewiele widać pod grubą warstwą polewy, ale takie jest ono najlepsze)


KUPKI Z SEREM

Składniki ciasta:

* na prodiż / niedużą blaszkę okrągłą:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 0,75 szklanki cukru
  • 0,75 kostki margaryny
  • 5 jajek

* na standardową blachę:
  • 1,5 szklanka mąki pszennej
  • 0,75 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,125 kostki margaryny
  • 7 jajek

Ubić na sztywno białka, usztywnić ubijając z cukrem. Dodać cały czas ubijając żółtka, po trochu mąkę wymieszaną dokładnie wcześniej z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Na końcu połączyć z wcześniej roztopioną i ostudzoną trochę margaryną. Ciasto wylać na blaszkę.

Nadzienie serowe:
  • 30 dkg sera mielonego
  • 3 jajka (osobno ubite białka i żółtka dodane wprost do sera)
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka roztopionej margaryny
  • 1 cukier waniliowy
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki dokładnie wymieszać. Pianę wmieszać bardzo delikatnie na samym końcu. Kłaść łyżką kupkami w niedużych odstępach na powierzchni całej blaszki, tak jakby się robiło łaty.

Czas pieczenia: 45 minut
Temperatura pieczenia: 175ºC

Przepis znam od mamy, ale widziałam coś podobnego w Internecie pod nazwą "krówka", ale tylko widziałam, więc nie porównam. A szarlotka wygląda tak:


SZARLOTKA

Składniki:
 
  • 50 dkg mąki
  • 15 dkg margaryny
  • 10 dkg smalcu
  • 4 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 1-2 kg jabłek ważonych po obraniu (zależy od upodobań i wielkości blaszki)
  • cynamon
 
Mąkę, margarynę, smalec, sól, proszek i cukier posiekać. Dodać żółtka i śmietanę, szybko zarobić ciasto. 3/4 ciasta rozwałkować i wyłożyć do formy robiąc wyższe brzegi. Na ciasto wyłożyć starte na grubej tarce jabłka, wcześniej odciśnięte z nadmiaru soku, posypane cynamonem, cukrem (ilość według własnych podobań, do smaku, ja daję 2 łyżki cynamonu i ok. 0,5-1 szklanki cukru). Przykryć resztą rozwałkowanego ciasta, skleić brzegi, nakłuć wierzch widelcem lub pokroić ciasto rozwałkowane w paski i zrobić z nich "kratkę", co polecam. Piec ok. 45 minut w 200°C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub pomazać lukrem.
 
Smacznego. =)

2 komentarze:

  1. z samego rańca kusisz ... słodkościami ... hihi

    OdpowiedzUsuń
  2. Qrcze nie mam śmietany teraz w domu...ale myślę ,że popołudniu sie za nią wezmę:))) dziękuję:)))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy konstruktywny i inspirujący komentarz. =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...