Kochani, dziś o godz. 16:49 rozpocznie się astronomiczna jesień. Czy już ją czujecie? Ja tak. Chłód mi doskwiera i spać się chce w dzień. Pomyślałam, że podrzucę Wam coś rozgrzewającego, jednak bez cukru, za to sycącego, bardzo podzielnego i smacznego. Oto wypróbowany wielokrotnie przeze mnie prosty przepis na zapiekankę chlebową.
ZAPIEKANKA CHLEBOWA
Składniki:
- 6 jajek
- 250 ml mleka
- 8 kajzerek - takich czerstwych, świeże się nie nadają
- posiekana natka koperku, pietruszki i co tam lubicie z zieleniny
- 20 dkg piersi kurczaka
- 30 dkg wędzonego boczku
- gotowane jajka
- przyprawy
Oddzielić białka i żółtka. Żółtka wymieszać z mlekiem i doprawić przyprawami. Pieczywo pokroić w kostkę i zalać masą żółtkową. Posiekać zieleninę i dodać do reszty. Odstawić całość na chwilę. Umytą i pokrojoną w kostkę pierś podsmażyć na patelni i ostudzić. Podobnie boczek. Dodaj mięso do masy i wymieszać. Podobnie pokrojone na drobno gotowane jajka. Białka ubić na pianę i delikatnie połączyć z masą. Całość wyłożyć równomiernie na blaszce wysmarowanej wcześniej margaryną i wysypanej dokładnie bułką tartą. Rozgrzać piekarnik i upiec zapiekankę.
Czas pieczenia: ok. 30 minut
Temperatura pieczenia: 180ºC
Nie trzeba wyciągać zapiekanki po upieczeniu. Można ją potrzymać w ciepłym piekarniku, aż wszyscy się najedzą:
Niektóre rzeczy, jak boczek nie są koniecznym dodatkiem. Polecam zapiekankę w wersji wielkanocnej z całymi połówkami jajek w masie zapiekankowej. Moja wersja obiadowa zapiekanki bez boczku i jajek, bo akurat nie miałam aż tyle, żeby ugotować:
Smacznego. =)
Ech, jak patrzę na Twoje wypieki, to tęsknię za piekarnikiem, choć nigdy nie byliśmy dobrymi przyjaciółmi ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Zawsze zastanawiałam się, co zrobić ze starym chlebem...Super!!!
OdpowiedzUsuńSuper!!!A ja dzisiaj upiekłam placuszek z Twojego przepisu i własnie się studzi.Tą zapiekankę w tygodniu na pewno zrobię bo zapowiada się wspaniale.Pozdrówka.
OdpowiedzUsuńOj ...u Ciebie smaczniutko! No cóż! Stało się! Mamy jesień czy nam się to podoba czy nie tak więc trzeba się nauczyć dostrzegać jej uroki:)Pozdrawiam i smacznego oczywiście:)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł - nie znałam wcześniej tego przepisu!
OdpowiedzUsuńsuper pomysl na pewno smakuje pysznie
OdpowiedzUsuńAle pysznie wygląda ! :)
OdpowiedzUsuńPrzepis bardzo zachęcajacy i na pewno z niego skorzystam :) Poza tym na twoim zdjęciu zapiekanka wyglada przepysznie :)))
OdpowiedzUsuń