poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Ciasto serowo-śliwkowe

Dawno nie było żadnego przepisu, więc polecam mój dzisiejszy, sezonowy twór. Ciasto serowo-śliwkowe to przykład ciasta 2 w 1, gdzie każda połowa blachy jest inna:
 




 

Ciasto podstawowe jest z szarlotki. Na jednej połowie leżą przepołówkowane śliwki, a na drugiej opakowanie sera:
 
 
Rozgniecone widelcem z dodatkiem opakowania cukru waniliowego, jednego żółtka, połowy łyżeczki proszku do pieczenia, kilku kropel aromatu pomarańczowego oraz kilku kropel soku z cytryny. Do dobrze wymieszanego sera na końcu dodana została delikatnie piana z czterech białek, które zostały z przygotowywania ciasta.
 
Polecam. Smacznego i miłego dnia.  =)

10 komentarzy:

  1. wow! wygląda pięknie i smacznie ...czekam aż dojrzeją moje węgierki i skorzystam z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda niezwykle apetycznie, a najlepsze, że właściwie to są dwa ciasta na jednej blaszce:)

    OdpowiedzUsuń
  3. mnaim... zostało trochę..??

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale fajny pomysl! Biore obie polowy! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale smaka mi tu narobiłaś przed śniadaniem

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja też zazwyczaj piękę owocowe ciasta pół na pół, żeby każdy był zadowolony :) Wygląda pysznie! Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniaaam :):) Przepysznie wyglada :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy konstruktywny i inspirujący komentarz. =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...