wtorek, 14 sierpnia 2012

Kuchenne patenty

Sekret udanego wypieku to nie tylko jego skład, czy proporcja składników, ale także sposób pieczenia i nie mam na myśli wyłącznie temperatury i czasu pieczenia. Jednym z ważnych sekretów, o których spisujący przepisy zapominają, jest uwaga o tym, czy foremka ma być czymś wysmarowana, czy wyścielona papierem. Każdy rodzaj wypieku ma swoje wymagania. Blaszki do pieczenia placków na miodzie (miodownik, snickers) smaruje się olejem. Blaszki pod ciasto drożdżowe, piernikowe i babkowe smaruje się margaryną i wysypuje bułką tartą. Blaszki pod serniki, ciasta babkowe z dodatkami (owocami, serem) oraz keksy smaruje się margaryną i wysypuje kasza manną. Pod biszkopty i ciasta na oleju doskonale sprawdza się papier do pieczenia.

Oto mój patent, aby ciasto pieczone na papierze miało ładne, równe brzegi - papier zostaje nacięty wzdłuż linii wyznaczonych przez dolne brzegi blaszki po każdej stronie:


Schematycznie wygląda to tak:



Brzegi zakładam o siebie tak, aby rosnące ciasto nie uciekało poza papier, ale go właśnie dokładnie dociskało do brzegów blaszki. Po wyrośnięciu ciasto ma równiutkie brzegi i łatwo się wyciąga:


A jakie są Wasze kuchenne sekrety i patenty?  =)

1 komentarz:

Dziękuję za każdy konstruktywny i inspirujący komentarz. =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...