niedziela, 19 sierpnia 2012

Jak na drożdżach

Drożdże to urocze stworzenia, które lubią ciepełko i mleko, dokładnie tak, jak ja. ^^ Lubimy się nawzajem. Są bardzo częstym gościem u mnie w domu. O produkcji bułeczek drożdżowych z nadzieniem już pisałam wcześniej, o tutaj. Dziś zapraszam Was kochani na relację z pieczenia ciast drożdżowych. To troszkę coś innego, ciasto musi być troszkę bardziej zwarte niż na bułeczki, aby podnieść do góry wyłożoną na wierzch masę.
Zacznę od przypomnienia rzeczy zupełnie podstawowych: im świeższe drożdże i cieplejsze pomieszczenie, w którym robimy ciasto, tym jest ono lepiej wyrośnięte, a przez to smaczniejsze. Drożdży nie warto poganiać, trzeba kilka razy poczekać, zanim ciasto będzie gotowe. Wypieki drożdżowe są dość czaso- i pracochłonne. Wymagają też siły fizycznej - ciasto musi być dobrze wyrobione, aby naprawdę urosło. Ale warto się troszkę poświęcić, choć raz do roku. U mnie drożdżowe bułeczki są raz na około miesiąc, a ciasta drożdżowe dwa razy do roku, z okazji świąt.
Zaletą ciast drożdżowego, które piekę jest jego uniwersalność względem masy, którą na nim chcemy upiec. Skład i sposób wyrabiania jest taki sam, bez względu czy nałożymy masę serową i spieczemy sernik, czy masę makową i upieczemy makowiec. Proporcje są na dużą blachę, ale można je jeszcze śmiało troszkę zwiększyć, jak to będzie widoczne na zdjęciu makowca.
 
 
SERNIK / MAKOWIEC NA CIEŚCIE DROŻDŻOWYM
Składniki ciasta:
  • 45 dkg mąki
  • 15 dkg margaryny
  • 5 dkg drożdży
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 4 jajka (3 jajka + żółtko)
  • 0,5 łyżeczki soli

Do mąki dodać masło, rozpuszczone w śmietanie drożdże, cukier waniliowy, cukier puder, 3 jajka, żółtko oraz sól. Zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Jedną rozwałkować i wyłożyć nią blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozłożyć na niej farsz – serowy lub makowy. Posmarować ubitym białkiem, które zostało. Z drugiej części ciasta zrobić kratkę na masie. Pozostawić na godzinę do wyrośnięcia, a następnie upiec.

Czas pieczenia: 45 minut
Temperatura pieczenia: 170 ºC
Gdy przygotujemy masę serową, upieczemy na tym cieście sernik:
 
Masa serowa:
  • 1 kg sera
  • 6 jajek
  • 20 dkg cukru
  • 0,5 kostki margaryny
  • 10 dkg rodzynek
  • 20 dkg skórki pomarańczowej
  • 3 łyżki maki ziemniaczanej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia

Ser można zmielić w maszynce, ale jeśli ma odpowiednia konsystencję i się nie kruszy, to wystarczy zmiksować go z cukrem, żółtkami i masłem. Następnie dodać ubitą na sztywno pianę z białek i bakalie wymieszane z mąką ziemniaczaną. Delikatnie wymieszać.
Gdy przygotujemy masę makową, upieczemy na tym cieście makowiec:
 
Masa makowa:
  • 40 dkg maku
  • 1 l mleka
  • 15 dkg masła
  • 3 jajka
  • ¾ szklanki miodu
  • cukier waniliowy
  • 10 dkg orzechów włoskich
  • 15 dkg migdałów (rodzynek)
  • 2 łyżki kaszy manny
  • aromat (do smaku; polecam migdałowy)
  • 2 łyżki cukru
 
Umyty mak zalać mlekiem, gotować na małym ogniu przez pół godziny. Osączyć i zmielić mak 4 razy, wymieszać z kaszą manną. Migdały posiekać, dodać cukier waniliowy, namoczyć na pół godziny rodzynki. Rozpuścić masło i miód. Do zmielonego maku dodać masło z miodem, cukier waniliowy, migdały i rodzynki. Przesmażyć przez 15 minut, nieco schłodzić i dodać żółtka utarte z cukrem, ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie wymieszać.
 
Oczywiście można użyć gotowej masy z puszki, ale to już nie będzie to samo. Poza tym w puszce jest jej mniej, niż wychodzi z podanych składników. Testujcie i wybierzcie lepszą wersję sami.

Polecam. =)

2 komentarze:

  1. wow... uwielbiam serniki ! przepysznie wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomimo tego że nie lubię maku twoje cisto zjadła bym bez zastanowienia :)
    A o serniczku już nie wspomnę.. pychotka :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy konstruktywny i inspirujący komentarz. =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...