czwartek, 20 września 2012

Ciasta typu 2 w 1

Kochani, czasem tak jest, że nie ma za dużo środków na przygotowanie jakiegoś zbyt wymyślnego wypieku, czasem brakuje pełnej ilości dodatków z przepisu, czasem brakuje czasu, bo goście już w drodze albo chętka taka pilna, że czekać się za długo nie da, czasem mamy ten kłopot, że w domu ktoś czegoś nie lubi, jak np. mój brat owoców i przetworów owocowych i zastanawiacie się może, czy w ogóle piec coś czy nie. Ja uważam, że piec i to coś bardzo prostego, a mianowicie ciasta typu 2 w 1.
 
Przykładem może być tutaj budyniowiec na cieście drożdżowym. Kiedy ciasto umieścimy już w blaszce, wykładamy na nie ugotowany, przestudzony lekko budyń oraz dwa rodzaje dodatków - marmoladę wieloowocową kładzioną łyżką małymi porcjami oraz cząstki jabłek:


Całość posypujemy przygotowana kruszonką:


Pieczemy tak, jak jest podane w przepisie na ciasto drożdżowe:


Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem:


Wśród ciast 2 w 1 jest też półkruchy sero-jabłecznik na cieście z tego przepisu na szarlotkę:
 
 
 
Kiedy za mało mamy sera na sernik i za mało jabłek na porządną szarlotkę, to takie ciasto pół na pół naprawdę się sprawdza. Na małe rodzinne spotkanie, kiedy nie chcemy częstować gości tylko jednym wypiekiem, możemy ich miło zaskoczyć takim praktycznym rozwiązaniem. Najlepsze kawałki to te z paska krojonego przez środek:
 
 
  
Jeśli jednak ciasto półkruche wydaje się Wam jeszcze zbyt pracochłonne, choć za pewne kusi skosztowaniem, to polecę coś jeszcze szybszego i prostszego - ciasto orzechowo-ananasowe typu 2 w 1:
 
  


Składniki:
  • 30 dkg mąki
  • 15 dkg cukru (dla mnie było za słodkie)
  • 1 proszek do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 jajka
  • 150 ml (dałam pół szklanki) oleju
  • 150 ml (dałam pół szklanki) soku z ananasa
  • ananas w krążkach z puszki
  • szklanka orzechów włoskich pokrojonych
 
Przygotowujemy dodatki do ciasta siekając nie za drobno orzechy i odsączając krążki ananasa z puszki:
 
 
 
Za pomocą uniwersalnej miarki do rzeczy sypkich i płynów odmierzamy mąkę i przesiewamy ją do miski. Wsypujemy do mąki proszek. Odmierzamy miarką cukier i przygotowujemy paczkę cukru waniliowego:
 
 
Do miski wsypujemy rzeczy sypkie - przesianą mąkę, proszek do pieczenia, oba cukry i mieszamy wszystko dokładnie:
 
 
Odmierzamy do szklanki olej i sok z ananasa. Jajka roztrzepujemy. Ja robię to w kubku widelcem - można trzepaczką w miseczce:
 

Do roztrzepanych jajek wlewamy olej i sok z ananasa:


Całość mikstury wlewamy w dołek w mące:


 Ucieramy:


Kiedy zobaczymy masę przypominającą konsystencją gładki budyń, to znaczy, że ciasto jest już gotowe:


Ciasto wlewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia przygotowaną według tego patentu. Możemy sobie brzegi przypiąć na chwilę spinaczami, jeśli boimy się, że ciasto może nam się wlać nie tam, gdzie powinno:


Ciasto jest dość gęste i trzeba mu troszkę pomóc zająć powierzchnię blaszki delikatnie rozciągając ku brzegom:


Układamy na wierzchu wcześniej przygotowane dodatki:


Pieczemy w zwykłym piekarniku, bez termoobiegu, 35 minut w temperaturze 180°C:


Po upieczeniu od razu wyciągamy z piekarnika i studzimy. Częstujemy się przestygniętym:

 
Placuszek może nie jest superwysoki, ale bardzo sycący i przyjemnie wilgotny, taki jak lubię.
 
Polecam i smacznego.  =)


6 komentarzy:

  1. Na pewno wypróbuje! PS. doszła paczuszka?:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już wiem do kogo na pewno będę zaglądać szukając ciekawego przepisu.Wygląda zachęcająco:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Aniu wietny pomysl, ale mi narobilas ochoty na ciasto a ja sie staram byc na diecie ale marne skutki a brzuchol rosnie

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, palce lizać :) świetny pomysł z tym 2w1! Wypróbowałabym gdybym miała piekarnik :(
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale pyszności.Ja to najchętniej porwałabym ten jabłkowo sernikowy środek.Normalnie ślinka leci na samą myśl.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ty chyba chcesz bym zalizała swój ekran od laptopa ;) Oj dpbrze,zę to pora sniadania bo mogę sobie pozwolić na płatlki z mlekiem :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy konstruktywny i inspirujący komentarz. =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...