poniedziałek, 8 października 2012

Dania z majonezem

Rozmawiają dwie koleżanki:
- Chcesz gryza?
- Nie, nie mogę, dbam o linię.
- O linię? To już nie o klasę?
 
Kochane, jeśli miałybyście wybierać między linią a klasą, to wybierajcie klasę, bo jedzenie człowieka uszczęśliwia. ^^ Ja miałam to szczęście, że w przedszkolu panie dobrze gotowały i wracając do domu myślałam o zabawie, a nie o jedzeniu. W domu jednak mama rozpieszczała. Dzieciństwo kojarzy mi się ze smakiem majonezu, takiego robionego w domu, ucieranego mikserem. Jajka z takim majonezem w paście uwielbiam i będę uwielbiać zawsze:
 
 
Potraficie taki domowy majonez sobie zrobić? To tylko trochę skomplikowane. ^^
 
MAJONEZ DOMOWY
 
Składniki:
  • ok. 1,5 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 żółtka (jedno może być ugotowane)
  • 2 duże szczypty soli
  • 2 duże szczypty cukru
  • 1 łyżka octu
  • lub 2 szczypty kwasku cytrynowego
  • lub 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 3 łyżeczki musztardy
  • 1 szczypta pieprzu

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do wąskiego i wysokiego naczynia wbić żółtko. Dodać szczyptę soli, pieprzu i sok z cytryny. Ucierać końcówkami do ubijania piany albo ręczną trzepaczką, wlewając w początkowej fazie jak najcieńszą strużkę oleju, na najwolniejszych obrotach. Gdy masa zacznie w widoczny sposób gęstnieć, można stopniowo zwiększać obroty i ilość wlewanego oleju. Gdy masa będzie już bardzo sztywna, tak że zacznie się "kruszyć", wbić kolejne żółtko, i tak dalej do uzyskania interesującej nas ilości majonezu. Następnie dodać ocet spirytusowy (majonez jaśniejszy) lub kwasek cytrynowy, odrobinę cukru, odrobinę musztardy, dosolić.
Najczęściej przyczyną problemów z ubiciem majonezu są niezbyt świeże jajka, złej jakości olej, zbyt szybkie wlewanie oleju w początkowej fazie albo zbyt szybkie obroty miksera.
Jeśli zdarzy się tak, że majonez się zważy, trzeba wziąć drugą czystą miskę, wbić do niej żółtko i powoli wlewać tam zważoną nieudaną masę również energicznie mieszając. Można też dodać łyżkę gorącej wody, wtedy masa odzyska właściwą konsystencję.
 
Jak już będziecie mieć taki słój majonezu domowego, który sami sobie zrobicie, to ten ze sklepu może przestać Wam smakować, więc uważajcie. =)
 
Nie dacie rady zjeść aż tyle na raz sami, więc spróbujcie go wykorzystać przy okazji jakiejś imprezki i zróbcie sałatkę. Polecam taką:

SAŁATKA GYROS

Składniki:
  • średnia kapusta pekińska
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • podwójny filet z kurczaka
  • przyprawa gyros - 3 łyżki
  • 7-8 ogórków kiszone
  • kilka pomidorków
  • keczup i majonez (po około 10 łyżek każdego)
  • mały jogurt naturalny (wtedy keczupu i majonezu po 3 łyżki)
  • olej do smażenia
Kroimy w drobną kosteczkę ogórki oraz filety z piersi kurczaka. Kapustę pekińską drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, na który wkładamy kurczaka, posypujemy filety przyprawą gyros i smażymy mięso na złoty kolor. Kukurydzę odsączamy. Przygotować sos: majonez wymieszać z ketchupem lub z jogurtem. Gdy mięso przestygnie, układamy sałatkę warstwami w szklanej misce. Od spodu: mięso, sos, ogórki, kukurydza, sos, kapusta, wierzch posypujemy łyżką przyprawy gyros. Pomidorki mogą być dekoracja lub częścią sałatki. Można też na wierzch wyłożyć majonez, i dopiero obsypać przyprawą.
 
Częstujcie się - u mnie porcja już nałożona do miseczki:


Majonez to także składnik ciasta:

CIASTO Z MAJONEZEM

Składniki:
  • 4 jaja
  • 1 szklanka mąki (pół na pół)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 dkg wiórek kokosowych
  • aromat
Białka ubić na sztywną pianę, powoli dodawać utarte ze sobą cukier i żółtka. Mąkę przesiać przez sito i wymieszać z proszkiem do pieczenia, następnie dodać do masy. Na końcu dodać majonez, kokos i aromat, wymieszać. Masę wylać na bardzo małą blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub do tortownicy o małej średnicy, bo to bardzo mała porcja ciasta jest, dosłownie na spróbowanie. Piec w temperaturze 180°C około 40 minut.
 
A tak ono wygląda po upieczeniu:
 
 
Majonezu w sumie nie czuć tak w tym cieście, no chyba żeby się chyba dodało jakiś superulepszony mocno, ale ma to ciasto zupełnie inny smak, niepodobny do innych ciast. Raz w życiu spróbujcie koniecznie. Ciasteczek z majonezem też:
 
CIASTECZKA MAJONEZOWE
 
Składniki:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 łyżki majonezu
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • aromat do ciasta
  • żurawina
Żółtka ubić z cukrem. Białka ubić na sztywną pianę z solą. Do masy żółtkowej dodać pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać pianę i delikatnie połączyć z masą. Gotowe ciasto wylać do foremek natłuszczonych delikatnie olejem. Jeżeli wybierzecie inną formę należy ją nasmarować i wysypać bułką tatą lub kaszą manną. Piec ok. 35 minut (w większej formie ciut dłużej) w temperaturze 180°C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
 
Ciasteczek nie pokażę, bo za szybko znikają, ale polecam gorąco, jak i inne przepisy zebrane na tym blogu w bocznym pasku pod szyldem:
 
 
Pichćcie na zdrowie.  =)

11 komentarzy:

  1. ale tu smakowicie majonez bardzo lubię i dodaje go do wielu potraw...kotlecików z warzyw placków itp... czasem robię ale wydaje mi się że mój majonez jest jakby za tłusty i słabo przyprawiony ...wypróbuję więc Twój...pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Aniu. Ciasto z majonezem? O rany, zrobię bo mnie to strasznie zaciekawiło :) A przepis na majonez domowy kradnę ;)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. aż się głodna zrobiłam:)takie pyszności :) ciasto z majonezem już kiedyś robiłam a z reszty przepisów na pewno skorzystam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam majonez i dodaje go do wielu potraw .Na pewno wypróbuję przepis na twój.No,a placuszek ciekawy.

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie robiłam majonezu,ale sałatke gyros uwielbiam :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Moja mama robi domowy majonez i jest przepyszny. Tój przepis na sałatke juz mnie zachęcił :) Jestem po kolacji ale tak się naczytałam,że głodna jestem ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Smakowitości :) Sałatkę gyros znam i lubię :)ciacho majonezowe też, ale majonezu sama nigdy nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  8. O pamiętam jak się robi majonez,były to czasy kiedy brakowało go na pólkach sklepowych i babcia sama ucierała go w misce,trzeba było kręcić tłuczkiem w jedną stronę aby się nie zważył.Takiego smaku nie ma żaden kupny.Taką sałatkę też robię i jest pyszna.Pozdrawiam mari

    OdpowiedzUsuń
  9. wszystko wygląda przepysznie oby nie poszło w biodra xD

    OdpowiedzUsuń
  10. Ojejku, jaka długa lista składników majonezu! :) U mnie to tylko: musztarda, 1 jajko, sól, pieprz i olej rzepakowy (zdecydowanie najlepszy do majonezu bo nie ma smaku i przy tym ma najlepszy skład tłuszczowy) i tyle. I też wychodzi super.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy konstruktywny i inspirujący komentarz. =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...